Als je geen lol hebt, dan ben je niet aan het verkopen

Na het lezen van de titel van deze blog zie je het waarschijnlijk helemaal voor je: een kudde oncontroleerbare sales collega’s die maar wat lijkt te doen en veel te veel herrie maakt op de werkvloer. Toch?

Begrijp mij niet verkeerd; in een bedrijf met een professionele sales cultuur wordt keihard gewerkt door de sales teams. Sales managers die het goed op orde hebben, zorgen voor een high perfomance cultuur waarin ieder individu accountable is voor zijn of haar prestaties. Waarin van alle medewerkers veel mag worden verwacht. Maar, tegelijkertijd zorgen zij voor een cultuur waarin het team lol heeft met elkaar.

Hoe zorg je dan precies, op een serieuze manier, voor dat plezier-infuus?

1. Een gezamenlijk geloof

In deze tijd van purpose en een krapte op de arbeidsmarkt wil je als individu ergens bij horen en ergens in geloven om er te blijven en je volledig in te zetten. Eigenlijk was dit altijd al relevant. Het management is verantwoordelijk voor goede producten en/of diensten, voor de te varen koers, de korte en lange termijn doelstellingen en zorgt voor een communicatie zodat een ieder zich ermee kan vereenzelvigen.

2. Creative en interessante incentives

Bedenk wedstrijden, per individu, deel het team in tweeën en laat ze een week lang strijden voor een beker, geen reisjes weg, een nieuwe IPhone, uren eerder naar huis, een teamuitje, en ga zo maar door. Desnoods moet de directeur verkleed als drag Queen de volgende ‘town hall’ presenteren wanneer de kwartaaltargets behaald worden. Whatever rocks your boat! Haak gamification software aan, zodat je iedereen real time inzicht biedt in de tussenstanden van de diverse contests. Geloof me, het werkt!

3. Socializen

Elkaar buiten kantoor leren kennen voegt altijd iets toe. Zo ontdek je altijd weer nieuwe dingen die je nog niet wist van jouw collega’s. Samen praten over andere zaken dan alleen maar werk en lachen om van alles en nog wat…. Je begrijpt het!

Maar waarom werkt dit zo, en zo specifiek voor sales? Naast de meetbaarheid van de resultaten draait het om de aard van het vak. Sales mensen zijn naar buiten gericht en moeten elke dag weer professioneel, goed gestemd en deskundig voor de dag komen bij mensen die zij nog nooit eerder gezien of gesproken hebben. Dan kun je maar beter lekker in je vel steken!

Zorg je ervoor dat jouw sales team met een glimlach de markt tegemoet treedt dan heeft dit direct effect op de gesprekken die zij voeren. En dat is voor de sales professional ontzettend waardevol. Zij zijn scherper, meer zichzelf en vallen daardoor op bij hun gesprekspartners. Kortom, laat die kudde maar herrie maken, het zou zomaar geld op kunnen leveren.

5 tips om aan goede sales afspraken te komen: stop met Caribbean Sales!

Sommigen van jullie doen aan Caribbean Sales, zonder dat je het weet! Dat je de term niet kent kan kloppen. ...
Lees verder

Sales is kunst

Musici, schilders, schrijvers…. En sales professionals. Bij Dit Was het Nieuws stellen ze regelmatig de vraag: “Wie hoort er niet ...
Lees verder

Het korte termijn denken in B2B commercie: De schaduwzijde voor sales professionals

In de snelle en veeleisende wereld van B2B commercie is het korte termijn denken helaas een hardnekkig en veelvoorkomend fenomeen. ...
Lees verder

De kracht van LEF in Sales: Het verschil maken in gesprekken

PROSPECT: “Weet je wat, stuur maar een offerte, dan zal ik daar de komende weken naar kijken”. OPTIE 1 – ...
Lees verder

Klantcase PPT Solutions

Het ProbleemPPT Solutions was al jaren de go-to partij voor design van PowerPoint presentaties en slides. Maar met Slidebuilder willen ...
Lees verder